| Kategorie: Przepisy placuszki
Tagi: mleko miód twaróg jajko racuchy mąka żytnia jogurt naturalny
10 stycznia 2016, 10:01
Racuszki Twarogowe
(nie mam zdjęcia, ale obiecuję, że gdy następnym razem je zrobię to zaktualizuje ten post)
- 250g twarogu
- 1 jajko
- łyżeczka miodu
- kropla aromatu waniliowego
- szczypta sody czyszczonej
- 1/4 szklanki mąki żytniej
- 50 ml mleka
- jogurt naturalny
- dżem (w moim przypadku morelowy)
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, miód, mleko, sodę, mąkę i kroplę aromatu. Wszystko wymieszać. Smażyć placuszki na patelni teflonowj bez dodatku tłuszczu, aż się zarumienią.
Po nałożeniu na talerz na placuszka rzucić łyżkę jogurtu i łyżkę dżemu.
Myślę, że równie dobre było by z świeżymi owocami :)
Inspirację na danie zaczerpnęłam z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część 2 z NaturHouse