| Kategorie: Przepisy dania główne
Tagi: sezam kurczak kasza gryczana por pierś z kurczaka pieczarka
09 stycznia 2016, 10:29
Kurczak z kaszą gryczaną z sezamem, porem i pieczarkami
- 200g piersi z kurczaka
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki maggi (oryginalnie w przepisie sos sojowy, ale nie miałam)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- woreczek kaszy gryczanej
- 2 łyżki ziaren sezamu
- pieczarki (ile chcesz tyle daj)
- 1/2 pora (przecięty wzdłuż)
- świeża bazylia, suszone oregano
Pierś z kurczaka pokroić. Rozgnieść połowę kostki rosołowej i wymieszać z maggi, powstałą pastę dodać do kurczaka. (ja dorzuciłam do niego jeszcze łyżeczkę oregano i 4 listki bazyli, ale nie trzeba). Kurczaka usmażyć na łyżce oliwy.
Kaszę ugotować zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, dodając do niej pozostałą część kostki rosołowej.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni.
Pieczarki i pora drobno pokroić. Por zeszklić na łyżce oliwy, następnie dodać pieczarki i dusić.
Ziarna sezamu i uduszone warzywa dodać do kaszy. Wymieszać.
Kaszę położyć na talerz, a na nią kawałki kurczaka.
Przepis pochodzi z książki "gotuj zdrowo i ze smakiem" część pierwsza z Naturehouse.