Archiwum 09 stycznia 2016


Sałatka "Talerz rozmaitości"
Autor: mamnadziejezeschudne | Kategorie: Przepisy  sałatki 
Tagi: sałatka   pomidor   pieczarki   szynka   jajo   talerz rozmaitości   sałata   cebula czerwona  
09 stycznia 2016, 18:00

 "Talerz rozmaitości"

- 3 jajka M
- 5 plastrów sopockiej
- pieczarki (6 mniejszych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół czerwonej cebuli
- 2 pomidory śliwkowe
- mix sałat biedronki

sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie chrzanowa)
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- szczypta cukru brązowego

Przygotowanie:

Składniki sosu dokladnie wymieszać i odstawić.

Jajka ugotować na półmiękko(mi się nie udało), pokroić w ćwiartki.

Szynkę podsmażyć na suchej patelni (bez tłuszczu).

Pieczarki umyć, obrać, pokroić i udusić na oliwie.

Pomidorki umyć i pokroić.

Sałatę porwać na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w plasterki.

No i układamy w misce - sałata, pomidory, pieczarki, cebula, jajka, szynka i polewamy sosem. 

Emotikon smile

Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część pierwsza, z Naturhouse

 

Kurczak z kaszą gryczaną z sezamem, porem...
Autor: mamnadziejezeschudne | Kategorie: Przepisy  dania główne 
Tagi: sezam   kurczak   kasza gryczana   por   pierś z kurczaka   pieczarka  
09 stycznia 2016, 10:29

Kurczak z kaszą gryczaną z sezamem, porem i pieczarkami

- 200g piersi z kurczaka
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki maggi (oryginalnie w przepisie sos sojowy, ale nie miałam)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- woreczek kaszy gryczanej
- 2 łyżki ziaren sezamu
- pieczarki (ile chcesz tyle daj)
- 1/2 pora (przecięty wzdłuż)
- świeża bazylia, suszone oregano

Pierś z kurczaka pokroić. Rozgnieść połowę kostki rosołowej i wymieszać z maggi, powstałą pastę dodać do kurczaka. (ja dorzuciłam do niego jeszcze łyżeczkę oregano i 4 listki bazyli, ale nie trzeba). Kurczaka usmażyć na łyżce oliwy.

Kaszę ugotować zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, dodając do niej pozostałą część kostki rosołowej.

Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni.

Pieczarki i pora drobno pokroić. Por zeszklić na łyżce oliwy, następnie dodać pieczarki i dusić.

Ziarna sezamu i uduszone warzywa dodać do kaszy. Wymieszać.

Kaszę położyć na talerz, a na nią kawałki kurczaka.

 

Przepis pochodzi z książki "gotuj zdrowo i ze smakiem" część pierwsza z Naturehouse.