| Kategorie: Przepisy placuszki
Tagi: mleko banan jajko racuchy cynamon racuchy z bananami mąka pszenna cukier waniliowy
10 stycznia 2016, 17:57
Blog, który ma mnie zmotywować do przestrzegania prawidłowego żywienia. Dodatkowo, jeśli trafisz tutaj możesz poczytać o moich zmaganiach oraz co jadłam każdego dnia. Jestem osobą mało aktywną fizycznie i raczej się to nie zmieni, będę eksperymentować na jedzeniu i podstawowych zasadach diet.
pn | wt | sr | cz | pt | so | nd |
28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 | 03 |
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Pasta z oliwek
-150g twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 suszone pomidory w oliwie
- 8 czarnych oliwek
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Pomidory wyjąć z oliwy, odsączyć na ręczniku papierowym, drobno posiekać.
Oliwki pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę drobno posiekać.
W misce rozgnieść twaróg widelcem, wymieszać z jogurtem, dodać pozostałe składniki.
Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Przepis zainspirowany z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część 2 z Nature House.
Racuszki Twarogowe
(nie mam zdjęcia, ale obiecuję, że gdy następnym razem je zrobię to zaktualizuje ten post)
- 250g twarogu
- 1 jajko
- łyżeczka miodu
- kropla aromatu waniliowego
- szczypta sody czyszczonej
- 1/4 szklanki mąki żytniej
- 50 ml mleka
- jogurt naturalny
- dżem (w moim przypadku morelowy)
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, miód, mleko, sodę, mąkę i kroplę aromatu. Wszystko wymieszać. Smażyć placuszki na patelni teflonowj bez dodatku tłuszczu, aż się zarumienią.
Po nałożeniu na talerz na placuszka rzucić łyżkę jogurtu i łyżkę dżemu.
Myślę, że równie dobre było by z świeżymi owocami :)
Inspirację na danie zaczerpnęłam z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część 2 z NaturHouse