| Kategorie: Przepisy sałatki
Tagi: sałatka pomidor pieczarki szynka jajo talerz rozmaitości sałata cebula czerwona
09 stycznia 2016, 18:00
"Talerz rozmaitości"
- 3 jajka M
- 5 plastrów sopockiej
- pieczarki (6 mniejszych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół czerwonej cebuli
- 2 pomidory śliwkowe
- mix sałat biedronki
sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie chrzanowa)
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- szczypta cukru brązowego
Przygotowanie:
Składniki sosu dokladnie wymieszać i odstawić.
Jajka ugotować na półmiękko(mi się nie udało), pokroić w ćwiartki.
Szynkę podsmażyć na suchej patelni (bez tłuszczu).
Pieczarki umyć, obrać, pokroić i udusić na oliwie.
Pomidorki umyć i pokroić.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
No i układamy w misce - sałata, pomidory, pieczarki, cebula, jajka, szynka i polewamy sosem.
Emotikon smile
Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część pierwsza, z Naturhouse