| Kategorie: Przepisy Zupy
Tagi: pomidor zupa papryka zupa warzywna zupa kapuściana kapusta włoska kapusta biała cebula seler naciowy
12 stycznia 2016, 13:56
- główka kapusty włoskiej (do1,5kg) [ja użyłam białej, bo w sklepie włoskiej nie znalazłam]
- 5 pomidorów
- 3 mniejsze papryki: zielona, żółta i czerwona
- 3 duże cebule
- 3 gałązki selera naciowego
- 3 litry wody
- kostka bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- pół łyżeczki kminki
- łyżeczka majeranku
- 1 mała papryczka chili
Kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka, dodałam przyprawy, kostkę bulionu, wodę. Gotowałam pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut.
Pomidory obrałam ze skóry, z papryki usunęłam nasiona. Pomidory, paprykę, seler naciowy, cebulę pokroiłam w kostkę.
Warzywa dodałam do gotującej się kapusty i gotowałam jeszcze około 20 minut.
Na końcu doprawiłam pieprzem mielonym i dorzuciłam 1 małą papryczkę chili.
Poczekałam, aż zupa troszkę ostygnie, przelałam ją do słoików (wyszło 7 słoików, takich jak od dużego majonezu). A więc mam 1 słoik na 1 dzień diety kapuścianej.
Przepis przerobiony delikatnie, zainspirowany przepisem ze strony http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/ (po kliknięciu na link przekieruje Was dokładnie do artykułu o tej diecie)