Archiwum 10 stycznia 2016


Racuchy z bananami
Autor: mamnadziejezeschudne | Kategorie: Przepisy  placuszki 
Tagi: mleko   banan   jajko   racuchy   cynamon   racuchy z bananami   mąka pszenna   cukier waniliowy  
10 stycznia 2016, 17:57
Racuchy z bananami
 
- szklanka mleka
- 2 jajka rozmiar M
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2,5 banana (miałam 2 banany, ale jeden z nich był dłuższy o połowę tego pierwszego)
- 1 opakowanie cukry waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
 
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
 
Wszystkie składniki(oprócz banana) połącz w misce i miksuj mikserem. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do pozostałych składników, miksuj do połączenia się składników. Jeśli wg Ciebie masa jest zbyt wodnista dodaj mąkę, najlepiej po jednej łyżeczce, moja była pół-rzadka, ale jak nalałam na patelnię trzymała się siebie. 
Oczywiście smaż na rozgrzanym oleju (nie za dużo - nie mają w nim pływać). Niestety trochę w nie wsiąknie, dlatego po zdjęciu z patelni połóż najpierw na ręczniki papierowe, po chwili przewróć na drugą stronę, ręcznik zgarnie nadmiar oleju.
Połóż na talerz i posyp cieniutko cukrem pudrem. Możesz użyć również dżemu, powideł itp itd w ulubionych smakach, myślę że dobrze smakowało by również posypane cynamonem lub z owocami i bitą śmietaną.
Z mojej porcji wyszło mi około 12 racuchów.
 
Do tych racuchów zainspirował mnie pomysł ze strony http://eterycznegotowanie.bloog.pl/ , a dokładniej PRZEPIS NA RACHUCHY Z BANANAMI - Z CIASTA NALEŚNIKOWEGO
Pasta z oliwek
Autor: mamnadziejezeschudne | Kategorie: Przepisy  pasty 
Tagi: czosnek   twaróg   jogurt naturalny   pasta z oliwek   oliwka   suszony pomidor   czerwona cebula  
10 stycznia 2016, 15:00

Pasta z oliwek

-150g twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 suszone pomidory w oliwie
- 8 czarnych oliwek
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz

 

Pomidory wyjąć z oliwy, odsączyć na ręczniku papierowym, drobno posiekać.
Oliwki pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę drobno posiekać.
W misce rozgnieść twaróg widelcem, wymieszać z jogurtem, dodać pozostałe składniki. 
Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

 

Przepis zainspirowany z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część 2 z Nature House.

Racuszki Twarogowe
Autor: mamnadziejezeschudne | Kategorie: Przepisy  placuszki 
Tagi: mleko   miód   twaróg   jajko   racuchy   mąka żytnia   jogurt naturalny  
10 stycznia 2016, 10:01

Racuszki Twarogowe

(nie mam zdjęcia, ale obiecuję, że gdy następnym razem je zrobię to zaktualizuje ten post)

- 250g twarogu
- 1 jajko
- łyżeczka miodu
- kropla aromatu waniliowego
- szczypta sody czyszczonej
- 1/4 szklanki mąki żytniej
- 50 ml mleka
- jogurt naturalny
- dżem (w moim przypadku morelowy)

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, miód, mleko, sodę, mąkę i kroplę aromatu. Wszystko wymieszać. Smażyć placuszki na patelni teflonowj bez dodatku tłuszczu, aż się zarumienią.
Po nałożeniu na talerz na placuszka rzucić łyżkę jogurtu i łyżkę dżemu.

Myślę, że równie dobre było by z świeżymi owocami :)

 

Inspirację na danie zaczerpnęłam z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część 2 z NaturHouse