Kategoria

Przepisy


Zupa warzywna - niezbędna w diecie kapuścianej...
Autor: mamnadziejezeschudne | Kategorie: Przepisy  Zupy 
Tagi: pomidor   zupa   papryka   zupa warzywna   zupa kapuściana   kapusta włoska   kapusta biała   cebula   seler naciowy  
12 stycznia 2016, 13:56

- główka kapusty włoskiej (do1,5kg) [ja użyłam białej, bo w sklepie włoskiej nie znalazłam]
- 5 pomidorów
- 3 mniejsze papryki: zielona, żółta i czerwona
- 3 duże cebule
- 3 gałązki selera naciowego
- 3 litry wody
- kostka bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- pół łyżeczki kminki
- łyżeczka majeranku
- 1 mała papryczka chili

 

 

Kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka, dodałam przyprawy, kostkę bulionu, wodę. Gotowałam pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut.
Pomidory obrałam ze skóry, z papryki usunęłam nasiona. Pomidory, paprykę, seler naciowy, cebulę pokroiłam w kostkę.
Warzywa dodałam do gotującej się kapusty i gotowałam jeszcze około 20 minut.
Na końcu doprawiłam pieprzem mielonym i dorzuciłam 1 małą papryczkę chili.
Poczekałam, aż zupa troszkę ostygnie, przelałam ją do słoików (wyszło 7 słoików, takich jak od dużego majonezu). A więc mam 1 słoik na 1 dzień diety kapuścianej.

 

Przepis przerobiony delikatnie, zainspirowany przepisem ze strony http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/ (po kliknięciu na link przekieruje Was dokładnie do artykułu o tej diecie)

Racuchy z bananami
Autor: mamnadziejezeschudne | Kategorie: Przepisy  placuszki 
Tagi: mleko   banan   jajko   racuchy   cynamon   racuchy z bananami   mąka pszenna   cukier waniliowy  
10 stycznia 2016, 17:57
Racuchy z bananami
 
- szklanka mleka
- 2 jajka rozmiar M
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2,5 banana (miałam 2 banany, ale jeden z nich był dłuższy o połowę tego pierwszego)
- 1 opakowanie cukry waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
 
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
 
Wszystkie składniki(oprócz banana) połącz w misce i miksuj mikserem. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do pozostałych składników, miksuj do połączenia się składników. Jeśli wg Ciebie masa jest zbyt wodnista dodaj mąkę, najlepiej po jednej łyżeczce, moja była pół-rzadka, ale jak nalałam na patelnię trzymała się siebie. 
Oczywiście smaż na rozgrzanym oleju (nie za dużo - nie mają w nim pływać). Niestety trochę w nie wsiąknie, dlatego po zdjęciu z patelni połóż najpierw na ręczniki papierowe, po chwili przewróć na drugą stronę, ręcznik zgarnie nadmiar oleju.
Połóż na talerz i posyp cieniutko cukrem pudrem. Możesz użyć również dżemu, powideł itp itd w ulubionych smakach, myślę że dobrze smakowało by również posypane cynamonem lub z owocami i bitą śmietaną.
Z mojej porcji wyszło mi około 12 racuchów.
 
Do tych racuchów zainspirował mnie pomysł ze strony http://eterycznegotowanie.bloog.pl/ , a dokładniej PRZEPIS NA RACHUCHY Z BANANAMI - Z CIASTA NALEŚNIKOWEGO
Pasta z oliwek
Autor: mamnadziejezeschudne | Kategorie: Przepisy  pasty 
Tagi: czosnek   twaróg   jogurt naturalny   pasta z oliwek   oliwka   suszony pomidor   czerwona cebula  
10 stycznia 2016, 15:00

Pasta z oliwek

-150g twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 suszone pomidory w oliwie
- 8 czarnych oliwek
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz

 

Pomidory wyjąć z oliwy, odsączyć na ręczniku papierowym, drobno posiekać.
Oliwki pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę drobno posiekać.
W misce rozgnieść twaróg widelcem, wymieszać z jogurtem, dodać pozostałe składniki. 
Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

 

Przepis zainspirowany z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część 2 z Nature House.

Racuszki Twarogowe
Autor: mamnadziejezeschudne | Kategorie: Przepisy  placuszki 
Tagi: mleko   miód   twaróg   jajko   racuchy   mąka żytnia   jogurt naturalny  
10 stycznia 2016, 10:01

Racuszki Twarogowe

(nie mam zdjęcia, ale obiecuję, że gdy następnym razem je zrobię to zaktualizuje ten post)

- 250g twarogu
- 1 jajko
- łyżeczka miodu
- kropla aromatu waniliowego
- szczypta sody czyszczonej
- 1/4 szklanki mąki żytniej
- 50 ml mleka
- jogurt naturalny
- dżem (w moim przypadku morelowy)

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, miód, mleko, sodę, mąkę i kroplę aromatu. Wszystko wymieszać. Smażyć placuszki na patelni teflonowj bez dodatku tłuszczu, aż się zarumienią.
Po nałożeniu na talerz na placuszka rzucić łyżkę jogurtu i łyżkę dżemu.

Myślę, że równie dobre było by z świeżymi owocami :)

 

Inspirację na danie zaczerpnęłam z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część 2 z NaturHouse

Sałatka "Talerz rozmaitości"
Autor: mamnadziejezeschudne | Kategorie: Przepisy  sałatki 
Tagi: sałatka   pomidor   pieczarki   szynka   jajo   talerz rozmaitości   sałata   cebula czerwona  
09 stycznia 2016, 18:00

 "Talerz rozmaitości"

- 3 jajka M
- 5 plastrów sopockiej
- pieczarki (6 mniejszych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół czerwonej cebuli
- 2 pomidory śliwkowe
- mix sałat biedronki

sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie chrzanowa)
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- szczypta cukru brązowego

Przygotowanie:

Składniki sosu dokladnie wymieszać i odstawić.

Jajka ugotować na półmiękko(mi się nie udało), pokroić w ćwiartki.

Szynkę podsmażyć na suchej patelni (bez tłuszczu).

Pieczarki umyć, obrać, pokroić i udusić na oliwie.

Pomidorki umyć i pokroić.

Sałatę porwać na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w plasterki.

No i układamy w misce - sałata, pomidory, pieczarki, cebula, jajka, szynka i polewamy sosem. 

Emotikon smile

Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki "Gotuj zdrowo i ze smakiem" część pierwsza, z Naturhouse