Racuchy z bananami
| Kategorie: Przepisy placuszki
Tagi: mleko banan jajko racuchy cynamon racuchy z bananami mąka pszenna cukier waniliowy
10 stycznia 2016, 17:57
Racuchy z bananami
- szklanka mleka
- 2 jajka rozmiar M
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2,5 banana (miałam 2 banany, ale jeden z nich był dłuższy o połowę tego pierwszego)
- 1 opakowanie cukry waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wszystkie składniki(oprócz banana) połącz w misce i miksuj mikserem. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do pozostałych składników, miksuj do połączenia się składników. Jeśli wg Ciebie masa jest zbyt wodnista dodaj mąkę, najlepiej po jednej łyżeczce, moja była pół-rzadka, ale jak nalałam na patelnię trzymała się siebie.
Oczywiście smaż na rozgrzanym oleju (nie za dużo - nie mają w nim pływać). Niestety trochę w nie wsiąknie, dlatego po zdjęciu z patelni połóż najpierw na ręczniki papierowe, po chwili przewróć na drugą stronę, ręcznik zgarnie nadmiar oleju.
Połóż na talerz i posyp cieniutko cukrem pudrem. Możesz użyć również dżemu, powideł itp itd w ulubionych smakach, myślę że dobrze smakowało by również posypane cynamonem lub z owocami i bitą śmietaną.
Z mojej porcji wyszło mi około 12 racuchów.
Do tych racuchów zainspirował mnie pomysł ze strony http://eterycznegotowanie.bloog.pl/ , a dokładniej PRZEPIS NA RACHUCHY Z BANANAMI - Z CIASTA NALEŚNIKOWEGO
Dodaj komentarz