Kurczak z kaszą gryczaną z sezamem, porem...


Autor: mamnadziejezeschudne | Kategorie: Przepisy  dania główne 
Tagi: sezam   kurczak   kasza gryczana   por   pierś z kurczaka   pieczarka  
09 stycznia 2016, 10:29

Kurczak z kaszą gryczaną z sezamem, porem i pieczarkami

- 200g piersi z kurczaka
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki maggi (oryginalnie w przepisie sos sojowy, ale nie miałam)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- woreczek kaszy gryczanej
- 2 łyżki ziaren sezamu
- pieczarki (ile chcesz tyle daj)
- 1/2 pora (przecięty wzdłuż)
- świeża bazylia, suszone oregano

Pierś z kurczaka pokroić. Rozgnieść połowę kostki rosołowej i wymieszać z maggi, powstałą pastę dodać do kurczaka. (ja dorzuciłam do niego jeszcze łyżeczkę oregano i 4 listki bazyli, ale nie trzeba). Kurczaka usmażyć na łyżce oliwy.

Kaszę ugotować zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, dodając do niej pozostałą część kostki rosołowej.

Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni.

Pieczarki i pora drobno pokroić. Por zeszklić na łyżce oliwy, następnie dodać pieczarki i dusić.

Ziarna sezamu i uduszone warzywa dodać do kaszy. Wymieszać.

Kaszę położyć na talerz, a na nią kawałki kurczaka.

 

Przepis pochodzi z książki "gotuj zdrowo i ze smakiem" część pierwsza z Naturehouse.

09 stycznia 2016
Sama pilnuje sie z jedzeniem :) odstawiam wszystko co sztuczne chemiczne. Tak a propo Twojego przepisu... Kostka rosolowa to najwieksze zlo w kuchni. Straszny syf... Unikaj jej jak ognia. To samo maga. Probuj ziolami to zastapic. Na poczatku wszystko bedziie bez smaku ale potem wierz mi bedzie przepyszne :)

Dodaj komentarz